Halı Böceği İlaçlama

    Halı böceği, tüylü 2-4 mm uzunluğunda siyah, kırmızımsı ya da kahverengi renklerde olabilen sert tüylü böceklerdir, yaklaşık 2 aylık ömürleri vardır. Halı böcekleri evi bir kere istila ettikleri zaman rahatsız edilmedikleri bir yerde iseler çok hız yayılırlar. Larvaları 2-4 hafta içinde sürgün verir. Ve her yere dağılırlar. Halı böcekleri rulo yapılmış eşyalarda, bulundukları yapılarda temizliği ihmal edilmiş bölgelerde kürk, halı, kilim gibi yerlerdeki birikintilerden, yünlü ve ipekli tekstil eşyalarından ve deri eşyalardan beslenebilirler. Doğada yaşayan halı böcekleri polenlerle ve çöplerle beslenebilirler. Genelde yaşadığınız eve doğadan veya taşınma sırasında eski eşyalardan gelebilirler.

Halı Böceğinin İnsana ve Çevreye Zararları Nelerdir?

    Halı böcekleri, insanları ısırmazlar ve sokmazlar. Ancak bunların döküntüleri insan sağlığına çok zararlı olabilir. Saç ve tırnak kalıntılarını kemirerek beslenebilen bu canlıların kendi deri döküntüleri ve atıkları da vardır ve bunlar geçtikleri yerlerde kalabilir, havayı kirletebilirler. Bunun sonucunda burun akıntısı, kaşıntı, gözlerde kızarma ve yanma gibi alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Durum daha da kötüyse solunum güçlüğü, kurdeşen, çeşitli sindirim rahatsızlıkları, deride kırmızı noktacıklar gibi insan sağlığına zararlı etkileri olabilir. Tekstil eşyalarında biçimsiz deformasyonlara sebep olabilirler. Halı böceklerine rastlanıldığında vakit kaybedilmeden ilaçlama yapılmalıdır.

Halı Böceği Nasıl Fark edilir?

     Halı böcekleri halıların kıllarının diplerinde, nemli ve havasız yerlerde yaşarlar ve gözle görülür bir şekilde yuva yapmazlar larvaları da kalıntı bırakmaz.  insanlar tarafından fark edildiklerinde eşyalara kalıcı zarar vermiş olabilirler. Zaten bu canlıların varlığı ya eşyalara verdikleri zarardan ya da ev halkından bazı kişilerde nedensiz ortaya çıkan kaşıntılardan anlaşılır. Zaman içinde hassas kimselerin dışında da alerjik reaksiyonlara sebep olabilirler.Eğer eviniz halı böceği istilasına uğradıysa böcek ilaçlarıyla gördüğünüz yerde bunları öldürmek ve kendi imkanlarınızla ilaçlama yapmak bu haşerelerin kullandığınız ilaçlara direnç kazanmasına sebep olabilir. Kendi yaptığınız ilaçlama evinizdeki bütün halı böceklerine ulaşmayabilir. Bu durumda halı böceği istilası iyicene çekilmez bir hal alabilir. Evinizde halı böceği istilasının olduğunu düşünüyorsanız ilaçlama hizmeti almalısınız. Eğer durum çok ilerlemiş ise ilaçlama hizmetini tekrarlamanızı öneririz  sadece bir kez ilaçlama hizmeti yaptırarak bu haşerelerden kurtulmak mümkün olmayabilir çünkü hiç bir ilaçlama yöntemi  yumurta içindeki canlara zarar vermiyor. En mükemmel sonuca ulaşmak ve halı böceklerinden tamamen kurtulmak için işinde uzman ve güvenilir bir firma  ile çalışmalı halı böcekleri için etkili ve doğru ilaçlama yöntemini kullandıklarından emin olmalısınız.

Halı Böceği İle Nasıl Baş Edilir?

Halı böcekleri, kıyafetlerinize yerleşmişse yüksek ısıda güçlü deterjanlar ve asitler kullanarak eşyalarınızı yıkayabilirsiniz maalesef tam temizleyemeyeceğiniz eşyalarınızı atmanızda gerekebilir. Ancak halı böceklerinden kesinkes kurtulmak eşyalarınızı da atmamak için profesyonel bir ilaçlama hizmeti almanızı öneririz.

Halı böcekleri için ilaçlama biçimleri:

Jel ilaçlama: Jel ilaçlama en önerilen ilaçlama biçimlerindendir. Kokusuzdur ve buharlaşmaz jel parçacıklar halinde haşerelerin yemesi için gerekli yerlere bırakılır.

Sıvı ilaçlama: Püskürtme yöntemi ile uygulanan böcek zehri böceklerin temas etmesinin ardından kabuklarını ve vücutlarını parçalayıcı etki gösterir.

ULV( ultra low volume ) ilaçlama: Sıvı ilaçlama yapan makinenin püskürtme çapı çok küçüktür ve buda ilaçlamada kolaylık sağlar.

Rezüdüel ilaçlama: Bu ilaçlama şeklinde böcek ilacı  toz halinde gelen muhafaza edilirken ilaçlama yapılacağı zaman su ile karıştırılır ve sıvı ilaçlama yapılır.

Halı Böceklerinin Oluşmasını Önlemek İçin Neler Yapmalıyız?

Halı böceklerini önlemek için evde uygulanabilecek birkaç yöntem şöyle sıralanabilir.

  • Vakumu kuvvetli bir elektrikli süpürgeyle halıları düzenli olarak kıl diplerinde bir şey kalmayacak şekilde süpürmek.
  • Nemli havayı çok seven bu haşereler için çeşitli yerlerde nem tutucu ve naftalin kullanmak ortamı havalandırmak.
  • Evde bulunan ve halı böceklerinin beslenebileceği ölü böcekleri, örümcek ağlarını temizlemek.
  • Kıyafetler temiz ve kuru bir şekilde saklamak.
  • Dışarıdan haşerelerin girmemesi için kapı ve pencereler açık unutulmamak.
  • Eğer yaşam alanında tekrar rastlanırsa ilaçlama hizmeti alınmalıdır.

 

Open chat